24 Ekim 2013 Perşembe

Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali

Kitabın Adı: Kürk Mantolu Madonna
Yazarı: Sabahattin Ali
Fiyatı: 11Tl
Sayfa Sayısı:160
Basım Evi ve Yılı : YKY/1998 1. Bakısı Remzi Kitap Evi,1943

Kitabın Özeti


İşsizlik denen illet Rasim ve Raif Efendi’nin tanışmalarına sebep oldu. İşsiz kalan ve iyice zor duruma düşen Rasim, arkadaşı Hamdi’nin sayesinde bir işe girişir ve bu sayede romanımız başlamış olur.
Raif Efendi, evli ve birkaç çocuğu olan bir adamdır. İş yerinde Almanca tercümeler yapmaktadır. O kadar naif bir adamdır ki; haklı olduğu konularda dahi kendine kızan insanlara ses çıkarmamaktadır. Sürekli içine attığı dertler dolasıyla bir gece sokağa çıka ve döndüğünde hastalanır. Ölmek üzereyken yanına gelen Rasim’e hatıra defterini verir ve düğüm çözülmeye başlar.
Raif Efendi, yurt dışına gitmiştir ve sabunculuk işiyle uğraşmaktadır. Bir resim sergisine gider ve tabloda gördüğü kadına âşık olur. He gün oraya gider ve tabloyu saatlerce izler. Sonra yanına yaklaşan kadının ithamları onu rahatsız eder ve sergiye bir daha uğramaz.(Kadın tablodaki kadındır ama o bunu fark etmez.)
Kaldığı pansiyonda onun akrabası olan yaşlı bir kadın vardır. Kadın aşık olduğu tablodaki bayanın akrabasıdır bunu daha sonra öğrenecektir.
Bir gün kadını yolda görür ve gece karanlığında onu tanır. Takip ederek çalıştığı gazinoyu bulur. Raif Efendi kadına tutulur ama kadın bir türlü onu sevemez. Daha sonra hastalanır ve yatağa düşer Raif Efendi günlerce basında bekler kadın iyileşince Raif efendiye tutulur. Kadının adı, Maria Puder’dir.(Kürk Mantolu Madonna) Şehir de onun kürküne benzer baksa bir kürk yoktur.
Birbirlerine tutulurlar evlenecekleri sıra Raif Efendi’nin babası ölür. Türkiye’ye döner. Babasından kendine kalan miras çoktan bölüşülmüştür ve enişteleri ona bir şey bırakmamıştır.  Maria Puder’i bir türlü yanına aldıramaz. On sene sonra otelde kendine sarkıntılık eden kadınla Ankara’da karşılaşır ve ondan öğrendiği haberle yıkılır.

Kürk Mantolu Madonna ölmüştür. Üstelik onun çocuğunu doğururken. Kahrolur ve kendide yataklara düşerek ölür.

Kitap Hakkındaki Düşüncelerim

Sabahattin Ali'nin devrim niteliğinde bir eserdir Kürk Mantolu Madonna. Enfes bir olay örgüsüyle yazılmıştır. Hayatın acı gerçeklerini Sabahattin Ali gözlerimizin önüne sermiştir. Sosyalist Gerçekçi olan yazar bize bağlı olduğu akımın özelliklerini net bir şekilde anlatmıştır.

Sabahattin Ali Kimdir


25 Şubat 1907'de Gümülcine'de doğmuştur. 2 Nisan 1947'de Kırklareli'nde ölmüştür. Sosyalis Gerçekçiler akımının en güçlü kalemlerindendir. Çeşitli okullarda öğretmenlik yapmıştır. Devlet Konservaturarlarında dramatörlük yapmıştır. 1948'de çıkan bir yazısı nedeniyle üç ay tutuklu kalmış ve sonrasında serbest bırakılmıştır.

Kitaptan Alıntılar

Hızlı hızlı otele döndüm. Kahvenin gramofonu ve Suriyeli kadının şarkısı kesilmişti. Arkadaşım yatağına uzanmış kitap okuyordu. Bana yandan bir göz attı:
''Ne o çapkınlıktan mı geliyorsun?''

''Ben böyleyim işte'' dedi. ''Ben garip bir kadınım...''

Hazırlayan: Şevket ÖNDER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder